Pameran ‘ Teknologi Kewangan: Nyata Kepada Maya ’

Abad milenium baharu ini menyaksikan kepelbagaian dalam perkembangan teknologi kewangan yang kini lebih dikenali sebagai Fintech.

Inovasi teknologi pada hari ini telah menguji industri kewangan sebagai institusi kewangan utama yang telah wujud dari era konvensional dan kemudiannya bersaing dengan peralihan pesat yang mengikut aliran semasa. Ia diterajui oleh pemain-pemain baharu yang terdiri daripada para konglomerat besar sehinggalah syarikat-syarikat yang baru meningkat naik.

Walaupun sebahagian perkhidmatan kewangan masih kekal sama, sebahagian yang lain telah berubah sepenuhnya. Kemunculan produk baharu yang semakin banyak dalam pasaran menjadi bukti kadar perubahan yang amat pantas serta mencabar. Bertitik tolak dari era 1800-an lagi, inovasi kewangan yang menggunakan teknologi ternyata bukanlah perkara baharu.

Pameran ‘Teknologi Kewangan: Nyata Kepada Maya’ ini mempamerkan kepelbagaian kemajuan dalam teknologi yang telah mengubah industri kewangan serta bagaimana ia mempengaruhi kehidupan seharian kita.

Bahagian Utama Pameran

Teknologi dalam Kewangan

Bahagian ini membawa pelawat menelusuri konsep teknologi dalam kewangan serta kepentingannya. Kemudian, diikuti oleh evolusi kemajuan kewangan dari 1800 sehingga hari ini.

Ini termasuk mempamerkan teori, ciptaan dan inovasi utama yang dicipta untuk meningkatkan sistem kewangan ke tahap yang lebih tinggi.


Pameran ini mempamerkan pandangan dari dua perspektif:
• Perkembangan di seluruh Dunia
• Perkembangan di Malaysia

Fintech di Malaysia

Ruang ini menekankan konsep Fintech pada abad ke-21 sambil menjelaskan beberapa salah tanggapan umum mengenai sistem Fintech dan e-pembayaran.

Terdapat maklumat mengenai peranan BNM dalam menyokong pembangunan Fintech.

Bahagian ini juga mempromosikan permainan bermain untuk belajar secara interaktif. Ini untuk menunjukkan cara kita menjalani kehidupan seharian telah berpindah dari berurus niaga di kedai secara bersemuka kepada pembelian melalui peranti telefon yang bersambung. Ini menunjukkan bahawa teknologi akan digunakan secara meluas untuk meningkatkan kecekapan, mengurus risiko yang lebih baik, dan mewujudkan peluang-peluang baru.

Makmal Inovasi Mini

Ruang di mana pelawat boleh berkongsi idea dan senarai harapan tentang bagaimana teknologi boleh membantu kehidupan seharian dengan menjadikannya lebih selesa dan cekap.

Program Pameran

Kedai Muzium

Cenderamata pameran seperti Buku Poket Nyata kepada Maya, dan pelbagai buku nota ditawarkan.

Butiran Pameran

Lokasi

Bank Negara Malaysia Museum and Art Gallery
Atrium, Level 1
Sasana Kijang, 2 Jalan Dato’ Onn
50480 Kuala Lumpur, Malaysia


Tempoh Pameran

18 Jun 2019 – 31 Januari 2021
Dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 6 petang, tutup pada 3 hari pertama Hari Raya Aidilfitri


Bayaran Masuk

Masuk Percuma untuk semua pengunjung.
Perkhidmatan lawatan berpandu disediakan secara percuma (minima 20 orang dan tempahan awal diperlukan).


Untuk Keterangan Lanjut

Hubungi: +603-9179 2784
Email: infomuseum@bnm.gov.my